Wednesday, March 29, 2006

GERHANA MATAHARI


Gerhana matahari berlaku apabila kedudukan bulan terletak di antara bumi dan matahari oleh itu menutup cahaya matahari. Walaupun bulan lebih kecil, bayangan bulan mampu melindungi cahaya matahari sepenuhnya kerana bulan dengan purata jarak 384,400 kilometer adalah lebih dekat kepada bumi berbanding matahari yang mempunyai jarak purata 149,680,000 kilometer.

Gerhana matahari boleh dibahagi kepada 3 iaitu gerhana penuh, gerhana separuh, dan gerhana analus. Gerhana penuh apabila matahari ditutup sepenuhnya oleh bulan disebabkan bulan berada dekat ke bumi dalam orbit bujurnya, gerhana separuh apabila bulan hanya menutup sebahagian daripada matahari, dan gerhana analus yang terjadi apabila bulan hanya menutup sebahagian daripada matahari dan cahaya matahari selebihnya membentuk cincin bercahaya sekeliling bayangan bulan yang dikenali sebagai 'corona'.

Gerhana matahari berlaku selama 7 minit 30 saat pada tempat yang paling lama. Ketika gerhana matahari, orang ramai dilarang melihat ke arah matahari secara langsung kerana ini boleh merosakkan mata dan mengakibatkan buta.

Bagi mereka yang berugama Islam, mereka digalakkan untuk melakukan Solat Sunat Gerhana ketika berlakunya gerhana.

ALHAMDULILLAH..

assalamaualaikum
leganya hari nie bila dah adjust blog..tpi satu jer yg saya x paham..kenapa blog saya tak boleh nak tukar warna tulisan..minta pandangan org-org yang pakar minta tolong yer?dah mcm2 dah cuba klik sana..klik sini..tpi xjumpa-jumpa jugak..
setelah sekian kalinya..ramai juga yg berminat nak melayari blog nie..alhamdulillah sambutan menggalakkan..mabruk bagi yang dh berjaya wat blog..jangan lupa kat kite dah laa yer..hehe..
SAlah satu kebesaran ALLAH pada hari ni..iaitu gerhana matahari..alhamdulillah..dapat jugak untuk solat kusuf syams..dah lama dah x solat tu yerlah..bukan nya selalu kan..
ok untuk keterangan lanjut tentang gerhana nie..camna boleh terjadi..akan saya kongsikan bersama sebentar lagi..ok
maasalamah